«Η δράση χωρίς τη γνώση είναι τυφλή όπως και η γνώση χωρίς τη δράση είναι κουτσή.»
Μάριος Πλωρίτης

 

what-is-co-blogging     Η προαγωγή της ψυχικής υγείας στην οικογένεια και την κοινωνία είναι η βάση για την φυσιολογική εξέλιξη του παιδιού-εφήβου και την πρόληψη της εξαρτητικής συμπεριφοράς -ουσίες νόμιμες ή παράνομες , αλκοόλ, εξάρτηση από την οθόνη και το διαδίκτυο, τζόγος.

     Είναι προφανές για μας ότι οι παρεμβάσεις μας χρειάζεται να γίνονται εγκαίρως με στόχο την προώθηση της επικοινωνίας και της λειτουργικότητας της οικογένειας, διότι η φυσιολογική εξέλιξη του παιδιού είναι το ίδιο σημαντική μια επαρκώς ικανοποιητική συζυγική σχέση, όσο και η γονική φροντίδα και αγάπη.

     Οι αλήθειες και οι προσωπικοί στοχασμοί μας οφείλουν να επιβεβαιωθούν μέσα από τη βιωματική γνώση και εμπειρία, πριν προταθούν ως στρατηγικές επιλογές παρέμβασης στο επίπεδο του κοινωνικού στοχασμού, στις σύγχρονες σχέσεις στην οικογένεια, ανάμεσα στα δύο φύλα, στις κοινωνικές ομάδες και ίσως πιο χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα παιδιά και στους σημαντικούς γι αυτά ενήλικες, όπως οι παιδαγωγοί. 

     Όλοι, ως υπεύθυνοι πολίτες, είμαστε και παιδ-αγωγοί για τα παιδιά και η μοναδική συνθήκη για ένα αυθεντικό διάλογο που βαθαίνει την εμπιστοσύνη, είναι να γίνουμε εμείς οι ίδιοι το πρότυπο της αλλαγής που επικαλούμαστε.

     Το εξαρτητικό άτομο βρίσκεται σε μια διαρκή άμεση εξάρτηση από το περιβάλλον, σαν βρέφος που αναζητά υποκατάστατα του μητρικού στήθους στη χημική «μαμά», στην παντοδύναμη απορροφητική οθόνη, στη μαγική ζαριά, στη θαυματουργή κλήρωση που του οφείλει το σύμπαν.

what-is-co-2     Η εξάρτηση από το διαδίκτυο έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την εξάρτηση από τις ψυχοδραστικές ουσίες, ως ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο σύμπτωμα μιας μεταμοντέρνας εποχής της παράκαμψης του άλλου.

     Ο εθισμός σε μια μοναδική πηγή ευχαρίστησης υποκαθιστά το βίωμα μιας πλήρους ζωής και γίνεται ένα πονεμένο καταφύγιο απέναντί της.

     Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζεται μια πολιτική συνολικής ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης για την πρόληψη των γενεσιουργών αιτιών της εξαρτητικής συμπεριφοράς (ως οργή, απομόνωση και βία που στρέφεται ενάντια στον εαυτό) και της βίας στο σχολείο (bullying), που στρέφεται σε «επιλεγμένους διαφορετικούς».

     Χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο κατανόησης του κόσμου, εντός και γύρω μας και το να έχουμε μια καλή παιδεία είναι ότι πιο αντιστασιακό στην επιβολή της «ντοπαρισμένης» μοναξιάς και της βίας. Ας επωμισθούμε την ευθύνη της ζωής μας, διαθέσιμοι να μοιραζόμαστε τις αδυναμίες και τις ικανότητες μας, χτίζοντας σχέσεις ανθρώπινης ανταπόκρισης με μια βαθιά ευαισθησία για το επερχόμενο.

 

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ 

 

xeria

Η ανάγκη για δράση, παρότι είναι κατανοητή και σεβαστή σαν έκφραση τής γονικής αγωνίας, χωρίς την απαραίτητη γνώση είναι τυφλή. Εμείς φροντίζουμε οι δράσεις μας να απορρέουν από μία φιλοσοφία συνολικής πρόληψης των εξαρτητικών συμπεριφορών μέσω της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία, με:

    •  - Ψυχο-παιδαγωγικά σεμινάρια, βιωματικές ομάδες εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων  
    •  - Βιωματικές ομάδες γονέων.  
    •  - Βιωματικές ομάδες και εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας με τους εφήβους μαθητές. 
    •  - Παρεμβάσεις στη κοινότητα με την μορφή ομιλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. 
    •  - Εθελοντισμός

 

Διαβάστε Περισσότερα          .

 

 

 

people-icon
Λίγα λόγια για το κέντρο
Προσωπικό

folder-docs

Επιστημονικά
Άρθρα

 

 gallery1

Photo
Gallery

   
   

 

fb     twit     gplus

 

utube     linked     pinterest 

 

Social
Media